Свети Лука Кримски - Войно-Ясенецки - икона от ЖИВКО Преглед отблизо

Свети Лука Кримски - Войно-Ясенецки - рисувана икона

ръчно рисувана икона

Размер: 28/21 см. Темпера върху дърво

Възможна е изработка и в други размери

Повече детайли

Не е налична! За изработка по поръчка, моля - свържете се с нас.

200,00 лв .

Повече информация

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и рисувално училище, а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет "Св. Владимир". Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в Медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник.

Приема архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.

Подобно на св. апостол Лука, и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му "Дух, душа и тяло".

Преставя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват множество изцеления.

През 2000 г. с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Войно-Ясенецки е причислен към лика на руските светии. Мощите му се съхраняват в катедралния храм на Симферопол.

В следната категория има още 9 продукта: