Свети Лука Кримски (Войно-Ясенецки) - икона от РОСЕН

ръчно рисувана икона

Размери: 20/ 15 см

Яйчна темпера върху дърво.

Автор: РОСЕН

Повече детайли

Не е налична. Поръчай за изработка: 7 дни !

100,00 лв .

  • 20/15 см
  • 24/18 см
  • 30/20 см
  • 40/30 см

Повече информация

Светител, хирург, изповедник 
Лука (Войно-Ясенецки), Архиепископ Кримски и Симферополски

27 април 1877 - 25 май 1961 година

Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му "Дух, душа и тяло".

Канонизиран през 2000 г. от Руската православна църква. Празнува се на в деня на смъртта му 25 май (11 юни стар стил)

Хирург в расо лекува и след смъртта си

"По времето на комунизма от ухо на ухо върви една мълва - за хирурга-архиепископ. Той поставял болния на операционната маса, прочитал над него молитва, прекръствал себе си, лекарите, сестрите или с йод помазвал мястото, където трябва да се реже и след това се хващал за скалпела. И неговите операции винаги били сполучливи: слепите проглеждали, обречените се съживявали. И всички заедно се чудели - науката ли помага, или Бог, заради Когото преследват и убиват?!

На пожълтелите снимки от съветско време може да се види облечен в расо старец с дълга посивяла коса. На гърдите - с панагия. Този човек е бил хем епископ, хем съветски професор. Почти четиридесет години е прекарал във времето на руския комунистически режим. По неговите книги са учили поколения съветски хирурзи. Произнасял е проповеди и заедно с това е чел лекции, изнасял е доклади на научни конгреси."

Повече информация: Pravloslavieto.com

В следната категория има още 9 продукта: