Свети Йоан Кръстител (Предтеча)- икона от АНТОНИЯ Преглед отблизо

Свети Йоан Кръстител (Предтеча)- икона от АНТОНИЯ

ръчно рисувана икона

Размери: 22/16 см.Темпера върху дърво

Копие на икона от остров Корфу, 14-ти век.

Автор: АНТОНИЯ

Повече детайли

Продуктът вече не е наличен

160,00 лв .

  • 30/20 см
  • 22/16 см.

Повече информация

Св. Йоан Предтеча възпоменаваме няколко пъти в годината.Съборното му честване е на 7 януари (Ивановден).Разрешава се и риба.

Св. Йоан Кръстител, известен и като Св. Йоан Предтеча е братовчед и предшественик на Иисус Христос, който според Евангелието, предсказва пришествието на месията (на Христа). Живял отшелнически живот в пустинята.

Йоан Кръстител се ражда половин година преди Исус Христос. Син е на свещеник Закария – от рода на Аарон и праведната Елизавета – от рода Давидов. Както разказва Евангелист Лукаархангел Гавраил се явява на баща му Закария в храма и възвестява зачеването на сина му, след като води дългогодишен благочестив живот до преклонна старост, но е лишен от утехата да има дете. Така най-накрая в семейството се ражда син, който измолили в горещи молитви. Младенецът Йоан избягва участта на хилядите убити младенци във Витлеем и околностите му и през 29 година от н.е. започва своите проповеди. Вероятно е убит през 30 година от новата ера по заповед на цар Ирод Антипа. (Уикипедия)

В следната категория има още 7 продукта: