Свети Никифор Прокажени - рисувана икона Преглед отблизо

Свети Никифор Прокажени - рисувана икона

ръчно рисувана икона

Размер: 28/21 см

Техника: Темпера върху грундирана дъска, позлата и лак.

Възможна е изработка и в друг размер.

Повече детайли

Не е налична. Поръчай за изработка: 7 дни!

180,00 лв .

  • 22/17 см
  • 28/21 см

Повече информация

2012 г. Св. Синод на Константинополската църква причисли към лика на светците преп. Никифор Прокажени (в света Николай Дзаникакис). Св. Никифор се родил в селско семейство в критското село Сирикари. На 13 години се разболява от проказа. По онова време (нач. на 20-ти век) критяните изпращали прокажените на полуостров Спиналонга, затова, когато на 16 години болестта му станала видима, Николай заминал за Александрия, където продължил да работи като бръснар. Когато проказата започнала да се разпространява по лицето и ръцете му, един йерей го посъветвал да отиде на о. Хиос, където имало лепрозорий (социално заведение за лечение на прокажени), построен от преп. Антим Вайянос.

Николай пристигнал в Хиос през 1914 г. на възраст 24 години. Там за Николай се открила възможност да се усъвършенства в добродетелите. Той работел в градините, бил певец в храма. Молел се денонощно. После заради болестта той загубил зрението си. През 1965 г. прокажените били преместени в лепрозория "Св. Варвара" в атинския район Егалео. Заради безграничното си търпение и любов към ближните Господ му дал дара на пророчеството и утешението на страдащите. Познаващите го разказват, че през живота си не бил наскърбил нито едно сърце. Когато на 4 януари 1964 г. той починал, от мощите му излизало благоухание. Многочислените чудеса, случили се по неговите молитви, били записани от ученика на преподобния отец Евмений и вярващите.

----

Молитва към свети Никифор Прокажения Чудотворец

„О, пречудни отче свети Никифоре, велик застъпниче пред Господа, Като се прекланям пред твоята воля и сила на духа, с които си изтърпял толкова тежки мъки и страдания, но не си предал Божията воля, застъпи се за нас, грешните, пред Всевишния да опази Светата Православна църква и всички Божии чеда от нашествия на врагове и иноверци, болести, зарази. О, пречудни свети отче Никифоре, ти най-добре знаеш що е страдание. Избави ни! Велик застъпниче пред Господа, Смирено те моля: застъпи се за мен и моите близки (имената) пред нашия Господ Бог и Го моли да ни избави от всяка епидемия, болест и душевно страдание. О, пречудни отче Никифоре, велик застъпниче пред Господа, моли Го и тази година да даде на всички нас благоденствие – да няма напаст по посевите, овошките и животните; да паднат добри валежи, да грее ярко слънце; да се роди богата и изобилна реколта. Амин!

В следната категория има още 9 продукта: